Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojiler Bölümü

İş Makinaları Operatörlüğü Programı

İş Makinaları Operatörlüğü Programı'nın temel amacı, üretim ve hizmet sektörlerinde çalışacak tekniker düzeyinde ara insan gücü yetiştirmektir. İş Makinaları Operatörlüğü teknikeri, temel üretim konusunda yeterli bilgiye sahip sanayide kullanılan sistem ve teknolojiyi tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve ekipmanlara uygulayabilen kişidir.

Kavak Meslek Yüksekokulu'nda İş Makinaları Operatörlüğü Programı'nın amacı, Samsun ili ve ilçeleri ile özellikle Kavak ilçesi, yolların birleşim yeri olması ve doğaltaş sektöründe öncü olması nedeniyle iş makinelerinin yoğun olarak kullanıldığı bölgelerden biridir. Türkiye genelinde ve Kavak'ta doğal taş ocak kapasiteleri son 10 yılda büyük artış göstermiştir. Doğaltaş sektöründe fabrikalarda ve ocaklarda kaldırma, yükleme ve kazıma fonksiyonlarını yerini getiren birçok iş makinesi bulunmaktadır. Bundan dolayı iş makinelerinin operatörlüğü, bakımı ve onarımı ile uygun bir şekilde kullanımı hakkında teknik eleman ihtiyacı hızla artmaktadır. İş makinelerinde ilk işletme maliyetlerinin fazla olması ve onarım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bu konuda eğitimli insanlar tarafından kullanılması gerekmektedir. Avrupa Birliği ülkelerindeki meslek okullarında makine programına bağlı iş makineleri dalındaki eğitim ön plana çıkmıştır.